fbpx Magasin Centraal | Entrakt

Magasin Centraal

De geschiedenis

Het gebouw van Magasin Centraal staat onder de Brusselaars beter bekend als het oude Actirisgebouw, waarmee wordt gerefereerd aan de werkloosheidsdiensten die op deze plek hun kantoren gehad hebben totdat ze enkele jaren geleden aar een nieuw gebouw verhuisden. Maar velen zijn vergeten dat hier het eerste warenhuis van België gevestigd was (1872!). Het heette Grands Magasins de la Bourse en was gelegen op de Boulevard Central (nu gekend als de Anspachlaan), twee elementen die de bouwstenen vormen voor zijn huidige benaming: Magasin Centraal.

De toekomst

In juni 2018 verwerft bouwpromotor VDD Project Development het voormalige Actiris hoofdgebouw. Zij hebben plannen om er een gemengd project The Dome the creëren met kantoren, woningen, horeca en handel om bij te dragen aan de heropleving van het stadscentrum. Het verwerven van alle vergunningen voor de reconversie gaat sowieso tijd vergen en de 7 kantoorniveau's en een ondergrondse parkeergarage dreigen voor lange tijd leeg te staan.

In tussentijd

VDD Project Development doet beroep op de diensten van Entrakt voor het managen van de site. Samen wordt er beslist om het legen gebouw nieuw leven in te blazen met een tijdelijk project. Het idee hierachter is om een interessante mix van activiteiten te bundelen die een grote aantrekkingskracht hebben op het grote publiek en die een nieuwe stimulus aan de buurt kunnen geven. Gezien de locatie in het centrum van Brussel is de keuze snel gemaakt om te kiezen voor een project dat gemakkelijk resoneert bij een jong stedelijk publiek. Zes maanden later ziet Magasin Centraal het daglicht: het wordt een ontmoetingsplaats voor kunst, werk en cultuur.

De residenten

Van boven naar beneden worden de verschillende niveau's van Magasin Centraal ingenomen door Overtoon, een door kunstenaars gerund muziekplatform. Vlak hieronder op de vijfde verdieping vinden we het toepasselijk genaamde kunstencollectief Level Five. De tweede verdieping werd getransformeerd in een trendy co-working- en meetingruimte door Firma, met zelfs een eigen lunchbar, Cantine. Op de eerste verdieping treffen we Architecture Workroom Brussels aan, zij zijn een architecturale en stedenbouwkundige think-en-do-tank, waarna we uiteindelijk aanbelanden in de kelder, waar zich lange tijd FFORMATT bevond, een party-, concert- en eventruimte die helaas omwille van de COVID-19 situatie is gestopt. 

 

De rooftopbar als kers op de taart

De nieuwste toevoeging aan Magasin Centraal is perfect op tijd om het zomerseizoen te beginnen. Het belooft dè place-to-be te worden voor de zomer van 2020. Bezoekers zullen het dak bovenop de 7de verdieping kunnen betreden en er genieten van een drankje in goed gezelschap en met het beste panorama van Brussel. 

Onze dienstverlening

Ben je op zoek naar een woning om in te wonen of naar een pand of kantoor, atelier, winkel of studio? Of zit je met een specifieke vraag? We helpen je graag verder!

Ook als eigenaar kan je gewoon rekenen op onze dienstverlening! Kies je voor louter facility management, bewoning, of een tijdelijk meerwaardeproject? Of heb je liever een dienstverlening-op-maat?

We adviseren je graag over je leegstaande pand en gaan samen op zoek naar een passende invulling.

Contacteer ons