fbpx Milieu & circulaire economie | Entrakt

Het basisprincipe: hergebruik

Hergebruik behoort tot onze corebusiness. Door bestaande gebouwen een nieuw leven te geven met tijdelijke projecten zorgen we ervoor dat er geen schaarse openbare ruimte aangesneden hoeft te worden en mogen kostbare grondstoffen nog een tijd langer in de grond blijven zitten.

Los daarvan wil Entrakt in haar projecten maximaal inzetten op het gebruik van gerecupereerde en gerecycleerde materialen en zoeken we naar oplossingen die op hun beurt hergebruikt kunnen worden. Zo kunnen bv. naast materialen ook bepaalde installaties meeverhuizen naar een nieuw project.

Energie-efficiëntie

Een klassiek probleem bij tijdelijk gebruik is de energiefactuur en het verbruik van de nutsvoorzieningen. De hoogte daarvan is soms een struikelblok voor de gebruikers. Entrakt is steevast op zoek naar nieuwe oplossingen om het energieverbruik van residenten onder controle te houden. De samenwerking met Dzero Studio Architects voor het project Be Module Inside is hier een goed voorbeeld van: door een box-in-a-box constructie moet er een veel minder grote ruimte verwarmd worden en kan deze extra geïsoleerd worden. Ook voor andere nutsvoorzieningen kan de leeftijd van een gebouw een rol spelen. Zo testen we momenteel sensoren die waterlekken detecteren.

Andere plannen zitten nu nog in een onderzoeksfase: is een investering in zonnepanelen mogelijk voor een tijdelijk project met een looptijd van bv. vijf jaar? De eerste signalen hierover zijn alvast positief. We kijken er naar uit om dit bij een van de volgende projecten in de praktijk uit te testen.

Ons engagement in de circulaire economie

Vanuit onze werking ondersteunen wij graag de pioniers die zich al verdiepen in building-as-a-service (huur van recupereerbare modulaire wanden i.p.v. aangekochte wegwerpproducten). Ook zijn wij een grote voorstander van urban mining, waarbij wij gebruik kunnen maken van producten (ramen, deuren, verwarmingssystemen…) die zich reeds in de stad bevinden en uit sloop- of renovatieprojecten worden gerecupereerd. Hierbij verwijzen we nogmaals naar het project Be Module Inside, het samenwerkingsproject met Dzero Studio Architects dat in 2018 van start ging en waarbij box-in-a-box kantoren werden gebouwd met recup-materiaal op een modulaire, herbruikbare manier.

In 2019 startte Entrakt als projectbeheerder samen met partners Dzero Studio en Habitat & Humanisme het project genaamd Circle Park. Circle Park is een project van 18.000m² op een terrein in Anderlecht dat toebehoort aan de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij. Hier zal Entrakt vormgeven aan een innovatief en experimenteel ecosysteem dat circulaire economie combineert met sportterreinen en events. Actoren uit zeer uiteenlopende sectoren van de circulaire economie zullen elkaar hier ontmoeten. Dit project werd geselecteerd voor de Impact+ subsidie van 2019 en wordt momenteel (zomer 2020) opgestart.

Entrakt is lid van Circlemade Brussels en Vlaanderen Circulair.

Onze dienstverlening

Ben je op zoek naar een woning om in te wonen of naar een pand of kantoor, atelier, winkel of studio? Of zit je met een specifieke vraag? We helpen je graag verder!

Ook als eigenaar kan je gewoon rekenen op onze dienstverlening! Kies je voor louter facility management, bewoning, of een tijdelijk meerwaardeproject? Of heb je liever een dienstverlening-op-maat?

We adviseren je graag over je leegstaande pand en gaan samen op zoek naar een passende invulling.

Contacteer ons